23/06/2011

Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.
Winston S. Churchill’’


Κάθε εποχή χρειάζεται τους ήρωες της, σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχει και ένας. Σε όλες τις θρησκείες του πλανήτη υπάρχει και ένας. Πάντοτε μνημονεύονται ως οι καλύτεροι όλων και αποτελούν σύγχρονα αρχέτυπα.
Προσωπικά πιστεύω ότι ήρωας μπορείς να γίνεις σε μια στιγμή, μια στιγμή που η λογική παραμερίζετε και στη θέση της μπαίνει το θάρρος, εάν προτιμάτε και το θράσος… Σε μια στιγμή περίσσιας αντρειοσύνης μπορούν να πέσουν κάστρα, να κερδηθούν εδάφη να διατηρηθούν κεκτημένα, να γραφτούν διθύραμβοι που θα υμνούν παντοτινά κατορθώματα και πράξεις.
Υπάρχει και άλλη μια κατηγορία όμως, αυτή του αξιοπρεπή ανθρώπου, ο οποίος θα χρειαστεί μια ολάκερη ζωή για να μπορέσει να λέγετε έτσι. Θα δώσει μάχη όλη του τη ζωή και ίσως να μη κερδίσει τίποτα απολύτως, δε θα τον υμνήσει κανείς, δε θα ακουστεί ποτέ το δικό του έπος, δε θα μπορέσει να καταφέρει τίποτα άλλο από το να έχει την προσωπική ικανοποίηση ότι προσπάθησε.
Κάθε άνθρωπος φαντάζετε, έστω και μια φορά στη ζωή του, ότι είναι ήρωας. Κανένας δε φαντάζετε τον εαυτό του ως αξιοπρεπή, γιατί πολύ απλά το θεωρεί δεδομένο. Πόσο όμως δεδομένο μπορεί να θεωρηθεί αυτό;
 

No comments:

Post a Comment