27/10/2011

Ταχίνι, βάζετε στον καφέ σας;



«Ταχίνι» σημαίνει πολτός σησαμιού κι αυτό ακριβώς είναι. Ο αλεσμένος φυσικός πολτός από αποφλοιωμένους και ξηρούς σησαμόσπορους. Μάλιστα στη Μεσόγειο παρασκευάζεται με ωμό σουσάμι, ενώ στην Ανατολή με καβουρδισμένο σουσάμι κι έχει εντελώς διαφορετική γεύση. Βέβαια, μπορεί να είναι πιο νόστιμο καβουρδισμένο, αλλά ωμό είναι πιο υγιεινό επειδή διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά και δεν αλλάζει η χημική δομή των λιπαρών του.
Το ταχίνι βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις πιο θρεπτικές, γεμάτες ενέργεια, παγκόσμιες τροφές. Είναι μια βόμβα πρωτεΐνης (20% περίπου) και ακόρεστων λιπαρών, γι΄ αυτό τον λόγο αντικαθιστά σε περιόδους νηστείας τα ζωικά προϊόντα κι όχι μόνο. Στο Άγιο Όρος την περίοδο της νηστείας βάζουν ταχίνι αντί ελαιόλαδου σε όλα τους τα φαγητά. Και είναι πεντανόστιμα! Στα γαστρονομικά μου ταξίδια επίσης, συνάντησα πολλές μαμάδες που αντικαθιστούσαν το αυγολέμονο με ταχινολέμονο και έδεναν με αυτό τις σάλτσες στα φαγητά. Και δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ την τρομερή σούπα Βαρβάρα, που δοκίμασα στα Δωδεκάνησα. Δένεται με ταχίνι και σερβίρεται με μπόλικο σουσάμι και ρόδι. Ήταν μια σούπερ γεύση που μου έδωσε σούπερ ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας! Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε εσείς, είναι να φάτε για πρωινό μια χορταστική φέτα ψωμί με μέλι και να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ταχίνι. Επίσης, δοκιμάστε να βάλετε μια κουταλίτσα και στον καφέ σας! Το ταχίνι είναι ιδανικό υποκατάστατο γάλακτος και ζάχαρης και μάλιστα με περισσότερες ευεργετικές ουσίες. 

No comments:

Post a Comment