20/10/2011

Άπλετο φως στην τραγωδία του Χίλσμπορο

Τα 96 θύματα ζητούν δικαίωση 22 χρόνια μετά

Ήταν ο ημιτελικός Κυπέλλου μεταξύ Λίβερπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ, όταν 96 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, εξαιτίας της εισόδου υπεράριθμων φιλάθλων στο γήπεδο. Το κλίμα έμοιαζε -και ήταν- γιορτινό. Ήταν η 15η ημέρα του Απριλίου του έτους 1989, ένα ηλιόλουστο απόγευμα όπου δύο εκ των ιστορικότερων αγγλικών συλλόγων ετοιμάζονταν να βγουν στο γρασίδι της έδρας της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, το «Χίλσμπορο», για να διεκδικήσουν μία θέση στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ».

Η έδρα των «κουκουβαγιών» είχε φιλοξενήσει πολλούς σημαντικούς αγώνες και ημιτελικούς αγγλικού κυπέλλου, ωστόσο, ακόμη και αυτή ήταν εντελώς απροετοίμαστη γι' αυτό που επρόκειτο να συμβεί και να γράψει μία από τις πιο αποφράδες ημέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Προκειμένου να ξανανοίξει η δικαστική υπόθεση, 140.000 άτομα κατέθεσαν διαδικτυακή αίτηση, ξεπερνώντας κατά 40.000 τον προαπαιτούμενο αριθμό που είχαν ζητήσει οι αρχές.

Η κίνηση ζητά να έρθουν στη Βουλή όλα τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση. Πριν 22 χρόνια η τότε πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, κατηγορήθηκε πως λογόκρινε εκθέσεις, και τώρα το λαϊκό αίσθημα απαιτεί να έρθουν επιτέλους στην επιφάνεια «οι μη αναθεωρημένες εκθέσεις, οι μη επεξεργασμένες αναφορές και οι μη λογοκριμένες μαρτυρίες», ώστε οι νεκροί και οι οικογένειές τους να δικαιωθούν


 Πηγή: newsbeast.gr



No comments:

Post a Comment