25/11/2011

Το μυστικό της Barcelona


Τι κρύβεται πίσω από την επιτυχία της!
Αν θες να αποκωδικοποιήσεις τα μυστικά του «διαστημικού» ποδοσφαίρου που παίζει η Μπαρτσελόνα, μην ψάχνεις άδικα εδώ κι εκεί, μία είναι η μαγική συνταγή και ακούει στο όνομα Josep Guardiola.
Υπάρχει ένα στιγμιότυπο που μας βοηθάει πολύ να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που κάνει τον προπονητή της Μπάρτσα τόσο ιδιαίτερο. Στο βιβλίο «A Life Too Short», που είναι η βιογραφία του Ronald Reng για τον φίλο του Robert Enke, τον γερμανό τερματοφύλακα που αυτοκτόνησε το 2009, υπάρχει ένα καταπληκτικό ντοκουμέντο από τον βίο του Guardiola που ξεκαθαρίζει το τοπίο μια και καλή.
Το εξιστορεί ο ίδιος ο Victor Valdes, που μπορεί σήμερα να είναι ο μακροβιότερος τερματοφύλακας στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, ωστόσο εννέα χρόνια πριν ήταν ο junior της ομάδας που διεκδικούσε θέση στο ρόστερ, σε βάρος φυσικά του έτερου και καταξιωμένου τότε Enke. Το θέμα με τον νεαρό Valdes ήταν ότι, εξαιτίας του απίστευτου φόβου του μη φάει γκολ, δεν απολάμβανε το τερματοφυλίκι και, ως εκ τούτου, και το ποδόσφαιρο. Όπως διηγείται στον βιογράφο ο Valdes, «η σκέψη και μόνο του επόμενου κυριακάτικου ματς με τρομοκρατούσε!».
Τα χρόνια πέρασαν και ο Valdes ήταν ήδη ο καταξιωμένος τερματοφύλακας της Μπάρτσα -και πρωταθλητής Ευρώπης- όταν ο Guardiola ανέλαβε τα ηνία της ομάδας το 2008. Ένα από τα πρώτα πράγματα όμως που διέκρινε ο «Pep» στον Valdes και του επισήμανε ήταν ότι δεν ήθελε απλά καλούς παίκτες στο ρόστερ, ήθελε αντιθέτως παίκτες που να γουστάρουν την μπάλα: «Victor», του είπε ο Guardiola, «αν συνεχίσεις έτσι, θα δεις την καριέρα σου τελικά να τελειώνει κι εσύ δεν θα έχεις απολαύσει ποτέ αυτή την καταπληκτική δουλειά ούτε για μια μέρα, γιατί είσαι συνέχεια αγχωμένος, γιατί η επιτυχία είναι το μόνο που ψάχνεις από το ποδόσφαιρο. Δες λίγη μπάλα στην τηλεόραση και προσπάθησε να καταλάβεις τη μαγεία του παιχνιδιού».
Τι έκανε λοιπόν ο «Pep»; Μεταμόρφωσε τον τρόπο που έβλεπε ο Valdes το ποδόσφαιρο! «Με δίδαξε πώς να ξεπερνάω την ένταση του αγώνα και να αναλύω ψυχρά την κατάσταση, παρά να ορμάω μέσα και να καραδοκώ με φόβο», ισχυρίζεται ο Valdes. Κι αυτό είναι το μεγάλο μυστικό πίσω από την υπεραπόδοση των παικτών της Μπάρτσα: ότι κάτω από τις προπονητικές οδηγίες του Guardiola, οι κορυφαίοι μπαλαδόροι του πλανήτη δεν προσπαθούν απλά να κερδίσουν, αλλά να απολαύσουν κάθε στιγμή του παιχνιδιού. Βλέπεις τον Messi να σκίζεται να σκοράρει ακόμα και μετά το εμφατικό 0-5 στη Λευκορωσία, επειδή απλά ευχαριστιέται να παίζει. Και το ίδιο ισχύει φυσικά για όλη την ομάδα: σαν έναν 10χρονο με μια μπάλα σε μια αλάνα, έτσι βλέπουν το ποδόσφαιρο. Και ο «Pep» έχει βάλει το χεράκι του σ' αυτό.

No comments:

Post a Comment