14/12/2011

Σπείρα υποκλοπής πιστωτικών καρτών στη Ρόδο

 
Κοντά στα ίχνη σπείρας αλλοδαπών που με την χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων υποκλοπής στοιχείων πιστωτικών καρτών και καρτών ανάληψης μετρητών τα οποία λειτουργούσαν μάλιστα ασύρματα, παγίδευσαν δύο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών στην οδό Φερενίκης στην Ιαλυσό, βρίσκονται οι αστυνομικοί του ΑΤ Ιαλυσού.
Η σπείρα συγκεκριμένα με τη μέθοδο του skimming φέρεται να έχει υποκλέψει απροσδιόριστο μέχρι σήμερα αριθμό στοιχείων πιστωτικών καρτών και καρτών ανάληψης ανυποψίαστων αλλοδαπών και ημεδαπών ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη το ύψος των χρημάτων που υπεξαίρεσε με τη χρήση καρτών - κλώνων.
Τον Αύγουστο του 2010 είχε καταγγελθεί συγκεκριμένα στους αστυνομικούς του ΑΤ Ιαλυσού από τον διευθυντή του υποκαταστήματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου στην περιοχή, ότι άγνωστοι δράστες είχαν εγκαταστήσει μηχανισμό παγίδευσης των στοιχείων των καρτών σε αυτόματη ταμειολογιστική μηχανή της τράπεζας, που λειτουργούσε έξωθεν εμπορικού καταστήματος στην οδό Φερενίκης μέσω του οποίου υπέκλεπταν αριθμούς καρτών και τα pin αυτών.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι το ίδιο κύκλωμα με τον ίδιο τρόπο είχε παγιδέψει και άλλο ATM της τράπεζας Κύπρου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από εκείνο της τράπεζας Δωδεκανήσου στην οδό Φερενίκης.
Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν ένα πληκτρολόγιο, μια κάρτα Sim, μια μπαταρία κινητού και μια υποδοχή κάρτας.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κύκλωμα έκανε χρήση εξελιγμένου συστήματος υποκλοπής στοιχείων καρτών. Το σύστημα που χρησιμοποίησαν δεν φέρεται να έχει εντοπιστεί ξανά ανά την επικράτεια.
Συγκεκριμένα οι κάρτες των συναλλασσόμενων με τα παγιδευμένα ΑΤΜ περνούσαν αρχικά από ένα σύστημα καταγραφής των κωδικών στοιχείων της κάρτας, της μαύρης ηλεκτρονικής ταινίας δηλαδή στην πίσω όψη αυτών. Το κύκλωμα έτσι κατέγραφε τα στοιχεία αυτά και εν συνεχεία δημιουργούσε κάρτες κλώνους.
Εν συνεχεία οι συναλλασσόμενοι πληκτρολογούσαν τους κωδικούς τους στο εικονικό πληκτρολόγιο της σπείρας που εξασφάλιζε με τον τρόπο αυτό και τα pin των καρτών.
Τα στοιχεία δε αυτά καταγράφονταν σε σκληρό δίσκο - mini υπολογιστή του κυκλώματος και αποστέλλονταν υπό την μορφή μηνύματος στα μέλη της σπείρας μέσω κάρτας SIM αλλοδαπής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.
Οι αστυνομικοί που έχουν κατασχέσει το υλικό θα αποστείλουν τα στοιχεία προς περαιτέρω διερεύνηση στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Οι αστυνομικοί του ΑΤ Ιαλυσού κίνησαν χθες τις διαδικασίες μέσω της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου για την άρση του απορρήτου τηλεφωνικών συνδυαλέξεων που έγιναν με συγκεκριμένες κάρτες SIM που έχουν κατασχεθεί στα πλαίσια της έρευνας και αναμένουν τα στοιχεία που θα προκύψουν από τον έλεγχο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για την ταυτότητα των δραστών.

dimokratiki.gr

No comments:

Post a Comment