10/12/2011

Μια ανακάλυψή της μπορεί να οδηγήσει στην ίαση του καρκίνου!

Μια ανακάλυψή της μπορεί να οδηγήσει στην ίαση του καρκίνου!

Δεκαεφτάχρονη κερδίζει 100 χιλ. δολάρια για τη δημιουργία αντικαρκινικών σωματιδίων

Στην ηλικία των 17 ετών πολλοί ασχολούνται με διάφορα πράγματα, άλλοι με τον αθλητισμό, άλλοι με το να ζήσουν απλά την εφηβεία τους, άλλοι με τα μαθήματά τους και το πως θα καταφέρουν να περάσουν στην σχολή που επιθυμούν. Μία δεκαεφτάχρονη, όμως, εργάζεται πάνω σε μία πρωτοποριακή θεραπεία ενάντια του καρκίνου, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μίας πλήρως αποτελεσματικής ίασης της ασθένειας.
Το όνομα αυτής είναι Angela Zhang, και είναι η έφηβη στην οποία απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο 100.000 δολαρίων στην ατομική κατηγορία του διαγωνισμού της Siemens πάνω στα Μαθηματικά και την Επιστήμη&Τεχνολογία. Το project της είχε τίτλο «Design of Image-guided, Photo-thermal Controlled Drug Releasing Multifunctional Nanosystem for the Treatment of Cancer Stem Cells».
Η δημιουργία της χαρακτηρίζεται ως ένας «ελβετικός σουγιάς για τη θεραπεία του καρκίνου». Η Zhang κατάφερε να αναπτύξει ένα νανοσωματίδιο ικανό να φτάσει στην περιοχή του όγκου μέσω του φαρμάκου σαλινομυκίνη. Από τη στιγμή που φτάσει στην περιοχή τότε αρχίζει να σκοτώνει τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου. Ωστόσο, η Zhang, πρόσθεσε στοιχεία χρυσού και οξειδίου του σιδήρου, τα οποία επιτρέπουν στην μη επεμβατικής μεθόδου απεικόνιση της περιοχής μέσω MRI και Photoacoustics.
Όσον αφορά το γιατί επέλεξε αυτό το project, η Zhang, εξηγεί ότι έμεινε έκπληκτη όταν αντίκρισε τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που λάμβαναν κάποια αντικαρκινική θεραπεία. Δεδομένου ότι τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου είναι ανθεκτικά σε πολλές μορφές της θεραπείας του, της φάνηκε ως μία πολύ καλή πρόκληση. Τα νανοσωματίδιά της βραβεύτηκαν ακριβώς επειδή ενδέχεται να είναι ικανά να υπερπηδήσουν τις αντιστάσεις του καρκίνου, ενώ παράλληλα προσφέρουν την δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της θεραπείας σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές απεικόνισης.
Το επίτευγμα της νεαρής Zhang είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε όχι μόνο ότι είναι 17 ετών, αλλά και του επιπέδου κατανόησης που απαιτείται για τη δημιουργία τέτοιου είδους νανοσωματιδίων. Έχει δαπανήσει πάνω από 1000 ώρες από το 2009 για την έρευνα και την ανάπτυξη των σωματιδίων, και επιθυμεί να σπουδάσει χημικός μηχανικός, βιοϊατρική τεχνολογία ή φυσική. Δουλειά των ονείρων της είναι, τι άλλο από το να γίνει ερευνητικός καθηγητής.
Ο Διαγωνισμός της Siemens βρίσκεται στο 13ο έτος του και έχει ως στόχο να αναδείξει το ταλέντο νέων που βρίσκονται ακόμα στο σχολείο και ενδιαφέρονται για την έρευνα και την επιστήμη. Πέρυσι, στην αντίστοιχη κατηγορία, κέρδισε ο 15χρονος Benjamin Clark για την εργασία του πάνω στην αστροφυσική και την γέννηση των αστέρων, ενώ το 2009, ο Ruoyi Jiang κέρδισε για την έρευνά του πάνω στην αντοχή των φαρμάκων χημειοθεραπείας.

newsbeast.gr

No comments:

Post a Comment