08/12/2011

Γιγαντιαίος πόλεμος συμφερόντων για την παραχώρηση «πανάκριβων-δωρεάν» τεθωρακισμένων


Αν κυκλοφορώντας στην Αθήνα, κάποιος σε πλησιάσει και σου προτείνει να διαλέξεις κάποιο από τα χιλιάδες εγκαταλειμμένα συγκεκριμένης μάρκας αυτοκίνητα λέγοντας σου ότι στο προσφέρει δωρεάν, αλλά εσύ πρέπει να αναλάβεις το κόστος μεταφοράς, πρώτα από όλα στο συνεργείο του, και ο ίδιος θα αναλάβει την επισκευή-συντήρηση-προμήθεια ανταλλακτικών, ώστε μάλιστα να διεκδικήσει την πιθανή αγορά του νέου σου αυτοκινήτου, δε θα τον κοιτάξεις τουλάχιστον με καχυποψία; Αν μάλιστα μάθεις ότι τα αυτοκίνητα που σου προτείνουν έχουν κατά πάσα πιθανότητα «λουστεί» με απεμπλουτισμένο ουράνιο που δεν ανιχνεύεται, εσύ θα του πεις να το επιθεωρήσει πρώτα ο μηχανικός μου ή θα απομακρυνθείς τρέχοντας;
Οι λογικές αυτές και φυσιολογικές αντιδράσεις δε φαίνονται να βρίσκονται στην ατζέντα της πραξικοπηματικής συγκυβέρνησης Παπαδήμου, της στρατιωτικής ηγεσίας και των ενσωματωμένων δημοσιογράφων που κάνουν το άσπρο μαύρο. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ με τίτλο «Μας χαρίζουν 400 μεταχειρισμένα άρματα μάχης» Σε μια αχανή έκταση στη Νεβάδα, 9 έλληνες αξιωματικοί περνούν αυτές τις ημέρες από το μικροσκόπιο πάνω από 1.000 μεταχειρισμένα τανκς - απομάχους του Κόλπου, τύπου Μ1Α1 Abrams, για να ξεδιαλέξουν μέχρι 400, τα οποία οι ΗΠΑ προσφέρουν δωρεάν στην Ελλάδα. Τα μεταχειρισμένα αυτά τεθωρακισμένα δεν είναι τα μόνα που μας έχει προσφέρει δωρεάν εδώ και πάνω από ένα έτος η κυβέρνηση Ομπάμα: Η προσφορά, που περιλαμβάνει και μερικές εκατοντάδες (περίπου 700) τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113 (απλά, με αντιαρματικά TOW), αυτοκινούμενους σταθμούς διοικήσεως κ.λπ., εξέπληξε ευχάριστα την Αθήνα καθώς αναγνωρίζεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της χώρας στα Βαλκάνια. Το δεύτερο σκέλος της προσφοράς έχει γίνει ήδη αποδεκτό μετά την αρχική οπτική επιθεώρηση το καλοκαίρι και απομένει πλέον η μεταφορά τους στην Ελλάδα. Το κόστος της επιχείρησης ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ και ήδη το ΓΕΣ έχει ενημερώσει για το ζήτημα την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ζητά τη συνδρομή τους. Καθώς ο Στρατός διαθέτει πολλά τέτοια τεθωρακισμένα, εκτιμάται ότι η ενσωμάτωσή τους θα γίνει ομαλά και χωρίς πρόσθετο κόστος υποστήριξης.
Το δημοσίευμα λοιπόν αυτό που παρουσιάζει την παραχώρηση ως δώρο για την στάση που κράτησε και κρατά το ελληνικό κράτος έναντι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (με πιο πρόσφατη την Νατοϊκή επίθεση στη Λιβύη) και αναφέροντας ψέματα ότι «ο Στρατός διαθέτει πολλά τέτοια τεθωρακισμένα, εκτιμάται ότι η ενσωμάτωσή τους θα γίνει ομαλά και χωρίς πρόσθετο κόστος υποστήριξης», κάτι που φυσικά δεν ισχύει, αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των αντίστοιχων κειμένων που συναντά κανείς στις σελίδες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ-ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, με την τελευταία μάλιστα να επαναλαμβάνει επί της ουσίας κείμενο από το defencenet, προκαλώντας ερωτηματικά για την σχέση Σαμαρά-ΔΙΚΤΥΟ 21-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- περιοδικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ!
Αυτό όμως που αποκαλύπτεται είναι ότι η συμφωνία παραχώρησης των 400 αρμάτων μάχης ABRAMS, που προωθούσε ο πρώην Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, είχε κλείσει πριν την άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τ.Μπάϊντεν, με την τελευταία πινελιά να μπαίνει στη συνάντηση του ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό πρέσβη Σμιθ. Το κλιμάκιο της 9μελούς επιτροπής των Ελλήνων αξιωματικών που θα επιλέξει τα 400 άρματα, είχε αναχωρήσει για τις ΗΠΑ από τη Παρασκευή.
Η αμερικανική κυβέρνηση προωθώντας τα συμφέροντα των πολεμικών της βιομηχανιών επιδιώκει το σπάσιμο του γερμανικού μονοπωλίου στο "αρματικό δυναμικό" της Ελλάδας με τα Leopard, ενώ τα τελευταία, διαχειρός Μυτιληναίου, εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα. Το πρόσχημα βεβαίως για την απόκτηση των Abrams είναι η απόσυρση εκατοντάδων παλαιών αρμάτων μάχης Μ48, με μεγάλο κόστος συντήρησης, ώστε να υπάρξει «ουσιαστική οικονομία και ταυτόχρονη επιχειρησιακή αναβάθμιση». Στον τραγέλαφο των επιχειρημάτων θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε τις απόψεις του defencenet.gr: «Τα μεταχειρισμένα αμερικανικά άρματα θα αντικαταστήσουν τα παλαιά Leopard 1A5 τα οποία υπηρετούν στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού στην ηπειρωτική χώρα. Τα άρματα αυτά ουσιαστικά αν χρειαστεί θα συνεπιχειρήσουν με τα Leopard 2A4/HEL τα οποία όμως είναι εξοπλισμένα με πυροβόλο των 120 χλστ δημιουργώντας έτσι ζήτημα υποστήριξης τεθωρακισμένων μονάδων με δύο είδη πυρομαχικών. Η αξιοποίηση των αμερικανικών αρμάτων από τις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες θα ομογενοποιήσει το τομέα των πυρομαχικών ενώ τα Leopard 1A5 θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα παλαιά M48A5 MOLF στα νησιά του Αιγαίου».
Στην πραγματικότητα αποκαλύπτεται μια νεά κούρσα εξοπλισμών, η οποία θα επιχειρηθεί να δικαιολογηθεί στον εργαζόμενο λαό μας στο όνομα των «εθνικών κινδύνων» και της «τουρκικής προκλητικότητας-επιθετικότητας» και συνδέεται άμεσα με τα νέα στιγμιότυπα του ελληνοτουρκικού αστικού ανταγωνισμού, που θα πυροδοτήσουν ο καθορισμός ΑΟΖ και η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Επίσης συνδέεται με τις ανάγκες συμμετοχής του ελληνικού στρατού στις επεμβάσεις των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. Είναι σαφές ότι το πετρέλαιο-φυσικό αέριο δε φέρνουν ειρήνη-ευδαιμονία, αλλά πολεμική ένταση και υπερεξοπλισμούς, κάτι που το βιώνει ήδη η κυπριακή κοινωνία που υποχρεώνεται να αγοράσει πανάκριβα οπλικά συστήματα και να υποστεί δραματικές περικοπές!
Στο πλαίσιο αυτό θα οξυνθεί η σύγκρουση για τα επόμενα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των πολεμικών βιομηχανιών ΗΠΑ-Γερμανίας-Ρωσίας-Γαλλίας-Ισραήλ και Ελλήνων επιχειρηματιών. Η παραχώρηση μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων εξασφαλίζει για τις «καλόβολες» χώρες την συντήρηση, την αναβάθμιση και την προμήθεια τους με πυρομαχικά, συνδέεται με τη διεκδίκηση της ΕΑΒ-ΕΛΒΟ που οδεύουν προς πλήρη ιδιωτικοποίηση, ώστε να μπουν οι βάσεις διεκδίκησης των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Η σύγκρουση για τα τεθωρακισμένα είναι χαρακτηριστική. Στην συνάντηση του ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ν.Σμιθ, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο την πρόθεση των ΗΠΑ να “παραχωρήσουν” οπλικά συστήματα στην Ελλάδα. Θυμίζουμε την παρέμβαση που έγινε στην Αυστριακή βουλή, με τη λογική ότι “δεν μπορεί οι Έλληνες να ζητούν να τους δανείζουν και την ίδια ώρα να αγοράζουν όπλα”. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Η.Μόσιαλος με μία κατηγορηματική δήλωση είχε πει ότι “θέμα Abrams δεν υπάρχει”.
Όπως αναφέρει το onalert.gr «οι αμερικανοί μέσα στη κρίση βλέπουν "ευκαιρίες" στην Ελλάδα. Μία είναι ένας πιθανός εκσυγχρονισμός των F-16,εκσυγχρονισμός των P-3 και είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν και για τον εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων Apache. Οι Γερμανοί ανησυχούν σφόδρα για την επιχείρηση αμερικανικής διείσδυσης και δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τους ελιγμούς “αποφυγής” τριών Ελληνικών κυβερνήσεων στις πιέσεις να αγοραστούν Eurofighter. Ο Σημίτης σε ΚΥΣΕΑ της εποχής του, τους είχε δώσει μια απόφαση για αγορά τουλάχιστον 60 αεροσκαφών. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ, παρά την “ανανέωση” των υποσχέσεων από Καραμανλή και Παπανδρέου. Το Eurofighter, παίζει ίσως το τελευταίο του χαρτί στην Ινδία, όπου αν επιλεγεί η Γερμανία θα εισπράξει πάνω από 12 δις! Αν δεν τα καταφέρει όμως; Και μην ξεχνάμε ότι η Μέρκελ έχει μπροστά της και εκλογές. Από κοντά και οι Γάλλοιπου είναι θυμωμένοι με το οριστικό “πάγωμα” της αγοράς τεσσάρων έως έξι φρεγατών τύπου Fremm.
Όλο αυτό το παζλ, δείχνει ότι οι “μεγάλες δυνάμεις” των εξοπλισμών περιμένουν, προσπαθώντας να “πλασαριστούν” σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση. Όταν θα μπει λίγο φως από τη χαραμάδα, θα εμφανιστούν».
Οι ενστάσεις εξάλλου για τα 400 Abrams από τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα τεθωρακισμένα είναι πολλές και δικαιολογημένες, αφού ήδη βαδίζουν στα 20-25 χρόνια υπηρεσίας:
• 60.000.000 ευρώ περίπου θα κόστιζε η μεταφορά των αρμάτων.
• 100.000.000 περίπου η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση αφού ήταν ακινητοποιημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα και προέρχονταν από τον πόλεμο του Ιράκ αλλά και από αυτά που χρησιμοποιούνταν για ασκήσεις διπλής ενεργείας στο Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (National Training Center, Fort Irwin).
• Για να εξοπλιστούν θα χρειάζονταν τουλάχιστον 20.000 βλήματα με μία μέση τιμή 2000-2500 ευρώ το βλήμα. Δηλαδή 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ ακόμη.
Έμπειροι αξιωματικοί των τεθωρακισμένων έχουν επισημάνει τα εξής: “Θα πρέπει να συνυπολογισθεί το σημαντικό κόστος που αναπόφευκτα θα απαιτηθεί για την επιχειρησιακή αξιοποίηση - συντήρηση των αρμάτων (προμήθεια και δημιουργία αποθέματος ανταλλακτικών, ειδικών εργαλείων, εκπαίδευση προσωπικού, ανάπτυξη εργοστασιακής υποδομής σε προσωπικό – εγκαταστάσεις και μηχανήματα καθώς και μεταφορά και άδεια χρήσης της απαραίτητης τεχνογνωσίας), δεδομένου ότι τα Μ1Α1 είναι εξοπλισμένα με διαφορετικής φιλοσοφίας και τεχνολογίας κύρια συγκροτήματα και υποσυγκροτήματα. Τα προαναφερθέντα άρματα διαθέτουν στροβιλοκινητήρες AVRO LYCOMING AGT-1500 δύναμης 1.500 ίππων. Οι κινητήρες αυτοί δίνουν μεν δυνατότητες υψηλής ταχύτητος (μέγιστη 72,5 χλμ ανά ώρα), αλλά έχουν υψηλότατη κατανάλωση καυσίμων. Πρέπει να επισημανθεί ότι το καύσιμο των εν λόγω κινητήρων είναι η κηροζίνη, που συνεπάγεται άλλες δεξαμενές, άλλα οχήματα μεταφοράς – ανεφοδιασμού καυσίμων από τα ήδη σε χρήση από τον ΕΣ κλπ. Η εισαγωγή ενός νέου για τον Ελληνικό Στρατό άρματος, νομοτελειακά θα επιφέρει κόστος το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στην Αμερικανική πρόταση και φυσικά για την υλοποίηση όλων των παραπάνω θα χρειασθούν χρήματα τα οποία τελικό αποδέκτη θα έχουν Αμερικανικές εταιρείες. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε η Υπηρεσία να συντάξει πλήρη και τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη η οποία θα αφορά όχι μόνο στο κόστος απόκτησης ενός μεταχειρισμένου υλικού εν προκειμένω του άρματος ABRAMS αλλά και τα κόστη συντήρησης και επισκευής προκειμένου αυτά να καταστούν επιχειρησιακά για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας αλλά ταυτόχρονα και το Κόστος Κύκλου Ζωής (Life Cycle Cost) για ένα βάθος 20ετίας. Θίγουμε ξεχωριστά το θέμα της προμήθειας πυρομαχικών 120 χιλ, που απαιτούνται για τα 400 αυτά άρματα Μ1Α1 ABRAMS (διότι εκτιμούμε ότι θα αντικαταστήσουν ισάριθμα με πυροβόλο 105 χιλ) καθόσον αυτό λόγω του υψηλότατου κόστους προμηθείας αναιρεί παντελώς την ισχυριζόμενη από το ΓΕΣ «φθηνή προμήθεια»”.
Στεκόμαστε κάθετα ενάντια στην αγορά των πανάκριβων δωρεάν αμερικανικών τεθωρακισμένων και σε κάθε νέα πολεμική προμήθεια. Ήδη μπαίνουμε σε μια νεά φάση επανεξοπλισμού, ακόμη μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης των νησιών, προωθώντας συστηματικά ένα νέο κύμα Μιλιταρισμού με βασικούς του άξονες τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, την Αύξηση της Στρατιωτικής Θητείας, το Κόψιμο των Αναβολών, την Στράτευση στα 18/19 και την Συστηματική Πολεμική Προετοιμασία των Εφέδρων μέσω των επαναλαμβανόμενων στρατιωτικών ασκήσεων που βαθαίνουν τον αντιδραστικό περιεχόμενο και ρόλο τους, φιλοδοξώντας να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Ισραήλ των Βαλκανίων.
Στεκόμαστε ενάντια σε όλα αυτά. Καλούμε το εργατικό κίνημα να πρωταγωνιστήσει σε αγώνες για το Μπλοκάρισμα των Πολεμικών Εξοπλισμών, το κλείσιμο της Πολεμικής Βιομηχανίας και την αναπροσαρμογή της παραγωγικής της κατεύθυνσης σε ειρηνικούς σκοπούς.
Καλούμε στη δημιουργία ενός πλατιού Αντιπολεμικού Αντιμιλιταριστικού Αντιεθνικιστικού Συντονισμού που πλάι πλάι θα αγωνίζονται όλες οι τάσεις του αντιμιλιταριστικού κινήματος, όλοι όσοι θεωρούν ότι η Αντιπολεμική-Αντιεθνικιστική πάλη πρέπει να τείνει και να αλληλοτροφοδοτείται από έναν σύγχρονο Εργατικό Διεθνισμό που θα συνενώνει το έθνος των εργαζόμενων σε Ελλάδα-Τουρκία-Βαλκάνια ενάντια στον κοινό τους εχθρό, από την συνολική αμφισβήτηση του συστήματος εξουσίας και του χυδαίου καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Diktiospartakos.blogspot.com

No comments:

Post a Comment