24/12/2011

Πως τους ήρθε και το ονόμασαν Bluetooth;

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Ericsson έθετε τις βάσεις για την ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα επέτρεπε την ασύρματη σύνδεση ψηφιακών συσκευών, κλήθηκε να επιλέξει το όνομα, με το οποίο αυτή θα γίνονταν αργότερα γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Οι Σουηδοί ήταν βέβαιοι ότι η τεχνολογία τους θα κατακτήσει τον κόσμο και θα φέρει ακόμη πιο κοντά τους ανθρώπους και τις συσκευές τους.
Οι Σκανδιναβοί πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο έκανε και ο Δανός Βασιλιάς Harald Blatand (ή Harold Bluetooth στα αγγλικά), (ή Χάραλντ ο Κυανόδους στα ελληνικά)που έζησε στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ.: κατέκτησε με τον άτρωτο στρατό και τα ατρόμητα πλοία του πολλές χώρες.
Παράλληλα όμως κατάφερε να ενώσει για πρώτη φορά στην ιστορία τη Δανία με τη Νορβηγία και τη Σουηδία - με ανάλογο τρόπο η τεχνολογία Bluetooth έχει επικρατήσει στην αγορά, ενώ κατάφερε να «ενώσει» διαφορετικά προϊόντα. -- Ο Blatand ήταν ο πρωτότοκος υιός του βασιλιά Gorm («The Old»), που κυβερνούσε για πολλά έτη την Jutland, τη μεγαλύτερη χερσόνησο της Δανίας. Ο Harald έμαθε από μικρός να τιμά την οικογένειά του και τις παραδόσεις των Βίκινγκς.
Στην εποχή του, οι περισσότεροι Σκανδιναβοί ήταν αγρότες, ενώ οι φτωχότεροι και ασθενέστεροι υπηρετούσαν τους βασιλιάδες ως σκλάβοι. Σε αυτήν την κοινωνία μεγάλωσε ο Harald Blatand (Bluetooth), το όνομα του οποίου έχει τις ρίζες του σε 2 αρχαίες δανέζικες λέξεις: bla (που σημαίνει σκουρόδερμος) και tan που σημαίνει γενναίος άνδρας.
Στην περιοχή Jeiling της Δανίας στο προαύλιο χώρο μιας εκκλησίας βρίσκεται σήμερα το «μνημείο» που είναι αφιερωμένο στο βασιλιά Harald και τον πατέρα του. -- Σήμερα, το Bluetooth έχει κατακτήσει τον κόσμο και η ιστορία του βασιλιά Harald διαδίδεται από συσκευή σε συσκευή, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Το μπλε λογότυπο του πρωτοκόλλου έχει αυτό το παράξενο σύμβολο που μοιάζει με B και αστεράκι * μαζί. Ουσιαστικά πρόκειται για τα αρχικά του ονόματος του Βασιλιά στο Ρουνικό αλφάβητο.

No comments:

Post a Comment