12/01/2012

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ετοιμάζει η Σκωτία


Η Σκωτία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το φθινόπωρο του 2014, όπως δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκολα Στάρτζεον.
Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ ανακοίνωσε ότι η καλύτερη χρονική περίοδος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία είναι το φθινόπωρο του 2014, σημείωσε η ίδια μέσω Twitter.
Η Σκωτία έγινε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου την 1η Μαΐου 1707 μετά από μακρά περίοδο αντιπαραθέσεων και πολέμων, με την Πράξη της Ένωσης. Το 1999, κατόπιν δημοψηφίσματος, επανασυστάθηκε το σκωτικό κοινοβούλιο, με περιορισμένες εξουσίες.
Στη δημοσκόπηση της YouGov ρωτήθηκαν 1.175 Σκώτοι και 2.159 Άγγλοι και Ουαλοί.
Η ιδέα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας χαίρει μεγαλύτερης υποστήριξης στην υπόλοιπη Βρετανία παρά στην ίδια τη Σκωτία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε για πρώτη φορά την πλειοψηφία στο σκωτικό κοινοβούλιο και υπόσχεται ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα μέσα στην επόμενη πενταετία για την απόσχιση της περιοχής από τη Βρετανία.
Σύμφωνα πάντως με τη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Sun, μόνο το 29% των ενήλικων Σκώτων στηρίζει την ιδέα της ανεξαρτησίας. Αντιθέτως, το 41% των ερωτηθέντων στην Αγγλία και την Ουαλία πιστεύουν ότι η Σκωτία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.
Το ποσοστό αυτό φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει την άποψη που υπάρχει σε ορισμένα μέρη της Βρετανίας ότι η Σκωτία ευνοείται οικονομικά από το σημερινό καθεστώς το οποίο δίνει στο κοινοβούλιό της ενισχυμένες εξουσίες σε θέματα υγείας και παιδείας, που χρηματοδοτούνται από τα κρατικά ταμεία με το ποσό των 30 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 50 δισ. ευρώ). Το SNP ωστόσο τονίζει ότι η άποψη αυτή δεν είναι ορθή γιατί θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα έσοδα από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας που ρέουν στο κρατικό και όχι στο σκωτικό ταμείο.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος που στις εκλογές κατέλαβε μόλις 15 έδρες στο 129μελές σκωτικό κοινοβούλιο, έχει ορκιστεί ότι θα προασπιστεί την ενότητα της χώρας «με κάθε ίνα του».
newsbeast.gr

No comments:

Post a Comment