05/12/2011

Τρόποι καλής συμπεριφοράς... στο τραπέζι! τι επιβάλλει το Savoir Vivre

 


Σας παρουσιάζουμε τους 7+1 βασικούς κανόνες που επιβάλλει το Savoir Vivre (Σαβουάρ Βίβρ) ή αλλιώς καλοί τρόποι συμπεριφοράς, όταν είστε καλεσμένοι σε τραπέζι. Ο άντρας ο τέλειος, ο άντρας ο σωστός...οφείλει να γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά. Γι` αυτό συνέχισε να διαβάζεις γιατί οι γυναίκες αλλά και οι υπόλοιποι καλεσμένοι σε ένα τραπέζι, τα προσέχουν αυτά!!
1. Καθίστε και τοποθετήστε στους μηρούς σας την πετσέτα που βρίσκετε δίπλα, μπροστά ή πάνω στο πιάτο σας. Χρησιμεύει στο να σκουπίζετε τα χείλη και τα δάκτυλά σας πριν πιείτε. Όταν τελειώσετε το γεύμα σας την βάζετε αριστερά του πιάτου σας. Όχι δεν την διπλώνουμε, απλά αφήστε την ατημέλητα. Σημ. Η πετσέτα δεν είναι σαλιάρα για να την τοποθετήσετε γύρω από τον λαιμό σας.
2. Το πιρούνι της σαλάτας είναι πάντοτε αυτό που βρίσκεται έξω έξω αριστερά, με τα πιο πυκνά δόντια. Είναι μικρότερο από το κυρίως πιρούνι. Το κυρίως πιρούνι είναι το μεγαλύτερο στο σερβίτσιο και βρίσκεται πιο κοντά στο πιάτο. Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιούμε πάντα για το πρώτο πιάτο ό,τι βρίσκεται έξω έξω. Συνεχίζουμε με αυτά που βρίσκονται προς τα μέσα για κάθε πιάτο που ακολουθεί.
3. Κρατάμε με το δεξί χέρι το μαχαίρι - λεπίδα προς τα κάτω - και το πιρούνι με το αριστερό - δόντια προς τα κάτω. Σταθεροποιούμε το φαγητό στο πιάτο με το πιρούνι και κόβουμε ένα μικρό μέγεθος κάθε φορά. Αν το φαγητό περιλαμβάνει ρύζι, δεν απαγορεύεται να αλλάξετε χέρια και να κρατήσετε το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό.
4. Πάλι πήρατε το ψωμί του διπλανού σας; Να θυμάστε πάντα πως όλα τα στερεά π.χ. πιατάκι για ψωμί, βρίσκονται στα αριστερά σας και όλα τα υγρά π.χ. ποτήρια κρασιού, νερού, καφέ στα δεξιά.
5. Το ποτήρι του κρασιού το κρατάμε από το πόδι γιατί με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε να μην ζεσταίνεται με το χέρι μας το κρασί. Όταν σερβίρετε εσείς το κρασί πάντα να γεμίζετε το ποτήρι λίγο πριν τη μέση.
6. Όταν κάτι δεν βρίσκετε μπροστά μας π.χ. η σαλάτα, ζητάμε ευγενικά να μας το περάσουν. Δεν επιτρέπεται να απλώνουμε το χέρι μας μπροστά από το πιάτο του διπλανού μας γιατί εκτός από αγένεια υπάρχει και η πιθανότητα να βουτήξετε το μανίκι σας στο πιάτο του ή να ρίξετε κάποιο ποτήρι.
7. Ποτέ δεν τρώμε με το στόμα ανοικτό ή όταν μιλάμε εκτός εάν θέλουμε να δείξουμε πόσο φαγητό χωράει το στόμα μας.
8. Όταν τελειώσετε τοποθετήστε το μαχαιροπίρουνο σας στο πλάι - μέσα στο πιάτο σας, με τις λαβές να δείχνουν 5 η ώρα και τις μύτες 11. Αυτό δείχνει ότι έχετε τελειώσει και μπορεί η οικοδέσποινα ή ο σερβιτόρος να μαζέψει. Αν πάλι δεν τελειώσατε τοποθετήστε την λαβή του μαχαιριού να δείχνει 4 η ώρα και την λαβή του πιρουνιού να δείχνει 8 έτσι ώστε να σταυρώνουν στη μέση του πιάτου. Ποτέ δεν αφήνουμε τα μαχαιροπίρουνα να ακουμπήσουν στο τραπέζι.

topeiraxtiri

No comments:

Post a Comment