13/11/2011

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς… για τις ιώσεις

Ήδη οι πρώτες ιώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους κι έχουν ρίξει πολλούς από εμάς στο κρεβάτι ενώ άλλοι τις περνάμε «στο πόδι» συνεχίζοντας τους ρυθμούς μας κανονικά παρά το συνάχι, τα φτερνίσματα, τα ρίγη, τον πονοκέφαλο, συμπτώματα που πολλές φορές συνοδεύονται και από πυρετό.
Πως μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα χωρίς να αδειάσουμε το φαρμακείο του σπιτιού μας πρακτική που συνήθως μας προσφέρει όσα κι ένα τσάι; Είναι γνωστό ότι ένα κρυολόγημα που διαρκεί έξι ημέρες με σούπες και ζεστά, παίρνοντας φάρμακα διαρκεί πέντε. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ώστε να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα χωρίς χημικά και παράλληλα να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας;

Τα γιατροσόφια των γιαγιάδων μας αποδεικνύονται σοφά σε κάθε εποχή.

Ιδανικό για το μπούκωμα της μύτης είναι το αλατόνερο. Εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του. Αρκεί μόνο να βράσουμε ένα ποτήρι νερό με μισό κουταλάκι αλάτι για 3 λεπτά. Αφού κρυώσει με μια σύριγγα χωρίς τη βελόνα ή με ένα στογονόμετρο το ενσταλάζετε στην μύτη. Χρειάζονται 3 με 4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα. Είναι γνωστό ότι το αλατόνερο καθώς έχει αντισηπτικές και βλεννολυτικές ιδιότητες.

Ιδανικό όμως είναι το χλιαρό αλατόνερο και για τον πόνο του λαιμού και για το βήχα. Γαργάρες τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα ανακουφίζουν τον πόνο του λαιμού και επιτυγχάνουν αντισηψία στο σημείο. Απαραίτητη προυπόθεση να είναι χλιαρό.

Πίνετε πολλά υγρά. Νερό σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 7 με 10 ποτήρια την ημέρα αλλά και χυμούς φρούτων και λαχανικών. Τα υγρά λειτουργούν διουρητικά καθαρίζοντας τον οργανισμό ενώ επίσης βοηθούν στην αποβολή της στερεοποιημένης βλέννας που προκαλεί βήχα.

Εισπνοές με ευκάλυπτο. Αν το συνάχι και ο βήχας γίνονται πιο έντονοι όταν ξαπλώνετε το βράδυ τότε οι εισπνοές με ευκάλυπτο θα σας βοηθήσουν πολύ. Βράστε σε μία κατσαρόλα με νερό λίγο ευκάλυπτο. Όταν αρχίσει να κοχλάζει το αποσύρετε από τη φωτιά. Σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα σε απόσταση που να μην σας ενοχλεί, σκεπάστε το κεφάλι σας και την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αρχίστε τις εισπνοές για 10 λεπτά.


Ζεστό τσάι με λεμόνι και μέλι. Μαλακώνει και γλυκαίνει το λαιμό ενώ το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Τα αφεψήματα πρέπει να είναι ζεστά και όχι χλιαρά καθώς τα ζεστά έχουν αντιιική δράση.

Τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού Προληπτικά πάντως με τα πρώτα φτερνίσματα οι παραδοσιακές συνταγές συστήνουν να τρώμε κόκκινη πιπεριά για βιταμίνη Α, κρεμμύδια και πιπερόριζα για καθαρισμό των βλεννογόνων, λεμόνια και πορτοκάλια για βιταμίνη C, ξηρούς καρπούς για ψευδάργυρο που μεταβολίζει την βιταμίνη Α και βοηθά στην ανάρρωση.

Για πυρετό έως 38,5

Ποδόλουτρα με χοντρό αλάτι. Σε μια λεκάνη με νερό, ρίξτε μία χούφτα χοντρό αλάτι και μία ασπιρίνη. Κάντε ποδόλουτρο για 5-10 λεπτά, σκουπίστε καλά τα πόδια σας και φορέστε διπλές κάλτσες. Κουκουλωθείτε στο κρεβάτι και ξεκουραστείτε.

Λεμόνι με σκόρδο Σε μισό φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, ρίξτε μία πολτοποιημένη σκελίδα σκόρδο με μία κουταλιά μέλι και πιείτε το - αν μπορέσετε…

Μαύρο πιπέρι και τζίντζερ. Σε βραστό ¬νερό, ρίξτε μία κουταλιά αποξηραμένο τζίντζερ σε σκόνη και αφήστε το να κοχλάσει για 2-4 λεπτά. Ρίξτε λίγο μαύρο πιπέρι και ένα κουταλάκι μέλι.

Το ρόφημα αυτό προκαλεί εφίδρωση, γι’ αυτό φροντίστε να αλλάξετε ρούχα όταν ιδρώσετε.

Ο πυρετός (έως 38-38,5° C) θεωρείται μια θετική αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος αυξάνει τη ¬θερμοκρασία του σώματος σε μια προσπάθεια να εξοντώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν «αγαπούν» τη ζέστη, αλλά το κρύο. Γι’ αυτό και συνήθως οι ειδικοί δεν συνιστούν τη λήψη αντιπυρετικών στο χαμηλό πυρετό, θεωρώντας ότι ήδη, με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ο οργανισμός θέτει σε λειτουργία τους δικούς του, εσωτερικούς μηχανισμούς -ανάκαμψης.

Πότε πρέπει να τρέξετε στο γιατρό σας

Τα φυσικά αντιπυρετικά γιατροσόφια εφαρμόζονται όταν ο πυρετός δεν ξεπερνά τους 38-38,5° C.

Εάν είναι υψηλότερος και επιμένει για περισσότερο από 1-2 ημέρες, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό.

Επίσης πρέπει να λάβει γνώση ο γιατρός σας αν έχετε λήθαργο, πολύ έντονο πονοκέφαλο, έντονο βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος αλλά και εξανθήματα στο σώμα σας.

briefingnews

No comments:

Post a Comment